Att bege sig ut i vildmarken i flera dagar och njuta naturens lugn skapar ett stort välbefinnande hos oss människor. Några dagar i vildmarken sätter perspektiv på livet, och vardagsutmaningar upplevs som mindre och mer lätthanterliga. Treriksröset och dess omnejd erbjuder fantastiskt vacker natur med flera vandringsleder att följa. Mer erfarna äventyrare med skin på näsan kan bege sig ut i vildmarken utan någon stig att följa, och helt lita på sin egen förmåga att navigera med karta och kompass.

Lägereld i vildmarken Lägereld i vildmarken

Energirik mat

Att befinna sig ute i vildmarken innebär ofta en svårbemästrad terräng som kräver att man äter energirik kost för att kroppen ska orka. På förhand kan man räkna ut ungefärlig matkonsumtion så det räcker hela vägen, och samtidigt inte packa för mycket eftersom det blir tungt att bära på. Det finns många typer av energirik basmat, samt smidig utrustning för matlagning som är lätt att packa i ryggsäcken:

  • Stormkök
  • Torkad frukt och nötter
  • Konservburkar med fisk
  • Fullkornsbröd eller pumpernickel
  • Jordnötssmör
  • Fullkornsris och pasta
  • Powerbars
  • Kaffe och kaffetratt
  • Vatten

Utöver en stadig basmat, finns det sedan utrymme för egen kreativitet.

Tomma kalorier bör undvikas eftersom det inte ger någon energi, men en chokladkaka runt lägerelden sent på kvällen är givetvis svårt att motstå. Undvik skrymmande chipspåsar som tar väldigt mycket plats och inte ger någon näring över huvud taget.

Fiske och bär i naturen

Det är väldigt inspirerande att livnära sig på vad naturen har att erbjuda, samtidigt som människa och natur upplever perfekt harmoni. Förutsättningar till sportfiske kring Treriksröset är mycket goda, likväl som möjligheter att plocka vilt växande frukt, bär och svamp. Naturen är dock nyckfull och man ska inte helt förlita sig på naturens generositet. Hittar man ett orört smultronställe eller om fisken nappar, så är det självklart ett välkommet tillskott. Att grilla och äta sin nyfångade fisk runt lägerelden är väldigt gott och tillfredställande.

Vilda djur uppskattar också naturens läckerheter. Björnar livnär sig både på bär och fisk, och finns björn i området så bör man vara försiktig. Björnens luktsinne är väldigt skarpt och känner lukten av fisk på långt avstånd. Därför bör rensad fisk bevaras väl, och fiskrens färdas bort med vattenströmmen.

Tidsfördriv

Ibland så måste man ta en vilopaus och återfår kraft, eller slå läger för kvällen. Då finns tid för gemenskap och sammanhållning, eller en liten stund för sig själv.

Mobiltäckning är svårt att garantera, beroende på var man befinner sig och vilket abonnemang man har. Mobilspel är ganska antisociala och är kanske inte optimal underhållning om man är en del av en grupp. Då är det betydligt bättre med någon aktivitet som involverar alla i sällskapet, och då är en kortlek ett sant nöje.

Väljer man att spela spel på mobilen så finns det oräkneliga möjligheter. Man kan exempelvis spela schack eller andra brädspel i digital form. Bingo finns numera på nätet, och så fungerar bingo online. Eller så kan man ta med en god bok, och läsa så länge skymningen tillåter.

Övernattning i skogen Övernattning i skogen

Övernattning, lägereld och mygg

Det finns olika sätt att tillbringa natten i vildmarken. Många väljer att slå upp ett tält på en mjuk och jämn yta, men se till att det inte är privat egendom eller betesmarker. Andra väljer att sova i sovsäck under bar himmel, som är en fantastisk naturupplevelse. Det kan dock medföra vissa utmaningar. Vädrets makter rår vi inte på, och det är bara att hoppas att det inte spöregnar. Myggen kan vara väldigt intensiva under sommaren, och har man glömt myggmedel finns det risk för en mycket lång natt.

Ibland inträffar myggexplosioner i norra Sverige men det finns vissa knep att ta till. Att äta vitlök och persilja sägs hålla myggen borta. Myggor ogillar rök i alla former, och låta lägerelden kontrollerat glöda bör underlätta. Råder det eldförbud och torka så ska det givetvis respekteras, det innebär sannolikt betydligt färre mygg eftersom de inte gillar torka.